• Inici
06
08
2018

El pensament traduït a paraules

Uns investigadors de la Universitat de Columbia i l’Escola de Medicina de Manhasset han aconseguit, gràcies a un sintetitzador i a la intel.ligència artificial, transformar el pensament en paraules per a gent que ha perdut la parla.

En un estudi publicat a la revista “Scientific Reports” a inicis d’any, els investigadors americans expliquen que han ideat un sistema amb el qual captant i interpretant l’activitat cerebral poden traduïr el pensament en paraules.

Anteriorment ja hi havia hagut altres intents de transformar les ones cerebrals en paraules però no tenien gaire fiabilitat. L’equip nord-americà utilitza per primera vegada un sintetitzador de veu activat per un algoritme que li permet reconèixer quines paraules corresponen a determinades ones cerebrals.

Van poder realitzar aquest algoritme gràcies als estudis fets pel doctor Ashesh Dinesh Mehta, neurocirugià de la Facultat de Medicina Zucker que, mentre sotmetia a cirugia cerebral a malalts d’epil.lèpsia, els feia escoltar vuit frases curtes dites per gent diferent i, mentre ho feien, es mesurava l’activitat cerebral i què s’activava. També es va fer el mateix estudi escoltant números en comptes de paraules.

Els resultats extrets d’aquest estudi van ser introduïts a un sistema d’intel.ligència artificial que imita el raonament del cervell humà. El sistema va ser capaç de reproduir els números i paraules a partir dels senyals cerebrals.

Els següents passos de l’equip seran entrenar el sistema amb paraules i frases més complexes i fer les mateixes proves amb l’activitat cerebral d’una persona que parla o que imagina que parla. I l’objectiu final és crear un implant que transmeti directament els seus pensaments en paraules.

Actualment disposem de sistemes com el de reconeixement a través de la mirada per poder fer servir un teclat i així poder parlar, però aquest nou sistema suposaria una gran revolució i una millora substancial de la capacitat per comunicar-se de la gent que ha perdut la parla.

FONTS:

https://www.ccma.cat/324/un-sistema-transforma-el-pensament-en-paraules-per-a-gent-que-perdut-la-parla/noticia/2900899/

https://www.nature.com/articles/s41598-018-37359-z

Comentari
0

Deixar un comentari

Top